StirileRoyal

The Gamblers Heaven!

duminică, 22 august 2010
Mai mult de 500.000 de români joacă poker, potrivit unor estimări, suma totală rulată în decursul unui an ridicându-se la jumătate de miliard de euro. Viitorul vine din mediul online.

A fost loto, au urmat pariurile sportive, iar acum a venit vremea pokerului să atragă tot mai mulţi români în mrejele jocurilor de noroc. Până în urmă cu aproape doi ani, cei care erau pasionaţi de acest joc îl practicau, cel mai adesea, în cazinouri. Acum însă, după ce marile agenţii de jocuri de noroc, precum PokerStars sau PartyPoker (parte a Gamebookers), şi-au făcut intrarea în România, numărul împătimiţilor acestui joc a urcat puternic, fiind estimat între 500.000 şi 800.000 de persoane. Asta şi datorită unei mediatizări intense a acestui joc, care a adus în lumina reflectoarelor români ce au făcut carieră în poker. De altfel, campionul mondial en-titre este Daniel Negreanu, cetăţean canadian de naţionalitate română. „Pokerul l-a făcut milionar, deci, se poate“, îşi spun mulţi dintre cei care visează să-i calce pe urme. „Numărul mare de pasionaţi ai acestui joc ne-a determinat să creăm prima şcoală de perfecţionare şi pregătire a jucătorilor şi arbitrilor de poker din România, şcoală acreditată de Ministerul Muncii“, spune Liviu Radu, secretarul general al Federaţiei Sportive Naţionale de Poker.

Omaha îi ia faţa lui Texas Hold‘em

Piaţa europeană a pokerului a crescut foarte mult începând cu anul 2007, după ce SUA a interzis pokerul online. Pierderile suferite atunci pe piaţa nord-americană au fost calculate la şapte miliarde de dolari. „Reorientarea marilor branduri s-a făcut către piaţa asiatică şi cea europeană, iar în doi ani au reusit să-şi recupereze pierderile respective“, spune Daniel Smeadă, reprezentantul de PR al Gamebookers. Iată, deci, explicaţia pentru faptul că operatorii locali de poker sunt veniţi tocmai din Statele Unite. „România reprezintă pentru PokerStars una dintre principalele pieţe din Europa de Est“, declară pentru Capital reprezentanţii companiei, menţionând că săptămâna aceasta versiunea în limba română a site-ului a înregistrat o medie de 4.000 de vizitatori.

Vă vine să credeţi sau nu, piaţa locală este estimată la jumătate de miliard de euro, iar sumele câştigate le depăşesc de trei-patru ori pe cele de la pariuri. „Media pe jucătorul român de poker este peste cea europeană. Dacă din România pleacă 100 de euro, sigur se întorc minimum 100 de euro“, spune Smeadă. Acesta afirmă că Texas Hold’em, unul dintre cele mai populare jocuri în România, a pierdut din simpatizanţi în favoarea lui Omaha, un joc nou care permite un câştig mai rapid, dar mai mic.

Câştiguri de milioane

Potrivit lui Liviu Radu, în România, în cluburile de poker, suma de început este de 50 de lei (aproximativ 14 dolari). „La ultima întrecere live s-a câştigat un premiu de 60.000 de dolari şi au participat peste 700 de jucători. Aproximativ 15% din cei care participă la o competiţie sunt premiaţi“, explică acesta. Când vine vorba de jocul online, pokeristul lasă obligatoriu la casă un euro, iar suma jucată de el poate fi şi de 200 de euro. „Depinde de masa de joc. Jucătorul poate alege o sală privată (să joace doar cu persoane cunoscute - n.red.) sau mass-market, unde poate juca cu oricine“, explică Daniel Smeadă. Cel mai mare turneu de poker a fost organizat anul acesta de către Gamebookers şi a avut premii de un milion de dolari. În prima jumătate a anului, au mai fost organizate câteva turnee cu premii de sute de mii de euro.

Careu de aşi

Un român, cel mai mare jucător de poker din lume


Supranumit şi „Kid Poker“, Daniel Negreanu (36 de ani) este campionul mondial en-titre la poker. Negreanu este cetăţean canadian, de origine română. Cel mai bun an din cariera sa a fost 2004, când a câştigat din acest joc peste 4,4 milioane de dolari. Potrivit blogului personal, are cele mai multe câştiguri din lume de pe seama pokerului.

Premianţii la poker sunt recompensaţi cu alcool

În opt luni de la lansare, un site de jocuri de noroc, finedrinks.ro, oferă altfel de premii celor aproximativ 40.000 de jucători de poker pe care-i are. Până acum, s-au acordat premii valorificate în circa 850 de litri de băuturi alcoolice.

Norocul la poker porneşte cu un cent

- Jocurile clasice pe bani reali, online, încep de la micro-limite de 2-4 cenţi
- La Texas Hold‘em, blindurile încep de la 1-2 cenţi până la 200-400 dolari
- Câştigurile din poker sunt impozitate cu 16%
- Cea mai mare sumă câştigată de un jucător amator a fost de 60.000 dolari.

Sursa: Capital.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu