StirileRoyal

The Gamblers Heaven!

marți, 30 noiembrie 2010
money diceAgentiile de pariuri sportive au propria lor opinie despre sansele/cotele care trebuiesc atribuite oricarui eveniment(meci). Daca agentia greseste (in sensul ca acorda o cota mai mare decat cea reala), iar pariorul vede aceasta greseala, acesta poate scoate profit. Sansele corecte pentru a alege o anumita carte dintr-un pachet de 52 de carti sunt de 1.92%. Cum este de asteptat, suma tuturor probabilitatilor este de 100% (52 * 1.92 = 100)

Pentru a avea un avantaj in fata pariorilor, agentiile de pariuri sportive reduc aceste sanse, spre exemplu la 48/1 in loc de 52/1. Aceste sanse vor fi nedrepte, deoarece probabilitatile vor fi mai mari, 2.04% in loc de 1.92%. Suma probabilitatilor va fi acum 106.1% (52 * 2.04 = 106.1). Matematic suma probabilitatilor ar fi fost de 100%. Diferenta dintre procentul oferit de agentia de pariuri si procentul teoretic, reprezinta profitul garantat al agentiei indiferent de rezultatul final al meciului respectiv, in cazul nostru acest procent este 6.1% (106.1 - 100). Asta inseamna ca pentru fiecare 100$ platiti catre pariori, agentia de pariuri sportive incaseaza 106.1$. In meciurile cu 3 rezultate posibile (1, X si 2), profitul garantat al agentiilor de pariuri online variaza intre 4-12%, spre deosebire de agentiile de pariuri non-online al caror profit garantat variaza intre 11-19%, la care se adauga si taxa de 15% aplicata asupra mizei (datorita impozitului si timbrului social) si taxa de 25% aplicata castigurilor de peste 600 de lei.

      Pentru a calcula profitul garantat al agentiilor de pariuri sportive aveti nevoie de formula:

1 / (cota / 100) = procentul rezultatului respectiv

ex. 1
1 = 1.50 ; X = 3.30 ; 2 = 7.00
1 / (1.50 / 100) = 66.66 %
1 / (3.30 / 100) = 30.30 %
1 / (7.00 / 100) = 14.28 %

      Profitul garantat pentru acest meci este de 11.24%  (66.66 + 30.30 + 14.28 = 111.24 - 100 = 11.24). Formula de mai sus poate fi folosita si pentru transformarea sanselor / procentelor in cote :
1 / (sanse / 100) = cota

ex. 2
1 = 60% ; X = 20% ; 2 = 20%
1 / (60 / 100) = 1.66
1 / (20 / 100) = 5.00
1 / (20 / 100) = 5.00

1 = 1.66 ; X = 5.00 ; 2 = 5.00


      Daca dupa calculele pariorului, cotele obtinute de el (prin stabilirea sanselor de catre acesta) sunt mai mici decat cele oferite de agentiile de pariuri sportive atunci acesta ar trebui sa profite din plin. Profitul garantat al agentiilor variaza in functie de tipul pariului (scor corect, gol marcat, pauza-final ....), in functie de numarul de rezultate posibile al fiecarui tip de pariu. In cazul pariului pe scor corect profitul garantat poate varia intre 30-60%. Pariorii care sunt interesati sa-si mentina acest dezavantaj (datorita profitului garantat) la minim, se orienteaza spre pariurile cu 2 rezultate posibile.

      Daca, cotele oferite de agentii sunt nedrepte, cum poate scoate un parior profit? Cum pot afla care sunt probabilitatile reale/corecte pentru ca Ronnie O'Sullivan sa castige campionatul de snooker? Raspunsurile la aceste intrebari vin doar in timp si acumuland experienta, prin acumularea de cunostinte despre sportul preferat, despre piata pariurilor a acestui sport si despre familiarizarea cu modul in care agentiile de pariuri stabilesc cotele. Vestea buna este ca precum pariorii si agentiile de pariuri sportive pot face greseli, uneori unele uriase, pe care pariorii bine informati le pot folosi pentru a-si mari bugetul.

      Pariorii se impart in mai multe categorii, acestia clasificandu-se in functie de modul in care se informeaza despre sportul preferat. Unii prefera o abordare matematica, bazata pe rezultatele precedente ale celor doua echipe. Altii petrec ore intregi in fiecare saptamana, cautand stiri despre cele doua echipe, incluzand stiri despre starea vremii, accidentarile din ambele tabere, moralul echipelor ... etc. Altii se bazeaza pe inspiratia proprie in alegerea rezultatelor. Ultima categorie sunt pariorii care platesc pe altii sa gandeasca in locul lor, prin inscrierea la o firma sau website de specialitate. Cel mai bun mod de a-ti alege meciurile este cel care functioneaza in cazul tau, unul care sa iti aduca profit. Toate aceste abordari au in comun un singur lucru, gasirea valorii in cotele oferite de agentiile de pariuri, acolo unde sansele reale (%) sunt mai mari decat cele oferite de agentie.

      Multi pariori nu reusesc sa aprecieze importanta pariurilor valoroase. Din moment ce cotele sunt doar probabilitati, pariurile valoroase sunt singura sansa prin care poti invinge 100% agentia. Pariurile de succes se obtin prin intelegerea si folosirea probabilitatilor. Afla sansele reale ale meciurilor si poti gasi sanse profitabile in care agentia de pariuri a oferit o cota mai mare decat cota gasita de tine ca fiind cea corecta.

      Aflarea cu exactitate a rezultatului unui eveniment sportiv este foarte dificila, deoarece sunt foarte multi factori care pot determina rezultatul, insa nici unul nu poate fi determinat cu exactitate. Pentru pronosticurile sportive, o abordare in determinarea probabilitatilor implica analizarea rezultatelor precedente ale ambelor echipe. Unii pariori prefera sa studieze informatiile calitativ, evidentiind rezultate cheie care pot influenta rezultatul unui meci. Altii prefera sa studieze informatiile cantitativ cu o abordare numerica a acestora, prin ceea ce poarta numele de sistem de evaluare.

      Un sistem de evaluare reprezinta o masura cantitativa a superioritatii unei echipe fata de adversarul acesteia. Aceasta superioritate se determina prin analizarea si compararea unor aspecte ale performantelor anterioare ale ambelor parti. Sistemele de evaluare difera in functie de modul in care este calculata superioritatea. Cele mai simple metode se fac prin comparatia punctelor din clasament, pozitia in clasament sau golurile inscrise si primite, in timp ce metodele mai complexe se bazeaza pe statisticile meciurilor anterioare incluzand suturile pe poarta, cornerele si chiar posesia balonului, daca aceste date sunt disponibile.

      Un sistem de evaluare bazat pe diferenta golurilor se bazeaza pe analizarea numarului de goluri inscrise si primite de cele doua echipe intr-un anumit numar de meciuri. Un gol valoreaza intotdeauna un gol, dar daca acesta este inscris impotriva lui Manchester United pe Old Trafford, sau daca este inscris impotriva lui Leicester pe teren propriu. Sistemele de evaluare a puterii rezolva aceasta problema prin proportionarea valorii fiecarui gol inscris in functie de puterea adversarului impotriva caruia este inscris. Similar, golurile primite impotriva unui adversar mai puternic vor conta mai putin in evaluare decat daca acesta este primit impotriva unui adversar mai slab. Spre exemplu, Manchester City poate avea in ultimele 5 meciuri jucate 1 victorie, 1 egal si 3 infrangeri, inscriind 5 goluri si primind 8. O forma recenta neimpresionanta, dar daca aceste meciuri au fost jucate impotriva lui Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea si Tottenham, se va astepta o performanta mai buna daca aceste meciuri s-ar fi jucat impotriva unor adversari mai slabi precum Charlton, Reading, Sheffield United, West Brom si Fulham.

      Scopul fiecarui parior este sa faca bugetul sa creasca.
Bugetul poate fi descris ca un capital care este pus deoparte
exclusiv pentru pariuri. Acesta nu trebuie sa depaseasca
niciodata o suma pe care pariorul nu si-o poate permite sa
piarda. Pentru a decide valoarea bugetului pe care urmeaza
sa-l pariem, trebuie sa ne intrebam un singur lucru :
DACA PIERD TOTI BANII, VA AVEA IMPACT ASUPRA
POSIBILITATII PLATII FACTURILOR ?
Daca raspunsul este
DA, atunci reduce marimea bugetului, sau in cazuri extreme,
nu paria deloc.


      De fiecare data cand un jucator pune un pariu, mizeaza o parte din bugetul sau, marime care poate sau nu varia, in functie de preferintele pariorului. Cu cat miza este mai mica, in proportie cu marimea bugetului, cu atat impactul asupra acestuia va fi mai mic, atat pentru un castig cat si pentru o pierdere.

      Pentru mizarea fixa, fiecarui bilet ii este alocata aceeasi miza, indiferent de cotele biletului respectiv. Multi pariori vad aceasta strategie ca fiind una slaba si prefera ca miza sa varieze in functie de cota finala a biletului. Mizarea procentuala stabileste valoarea mizei ca fiind un anumit procent din valoarea bugetului actual. Mizarea progresiva implica marirea sau micsorarea mizei dupa fiecare pariu pus, in functie de acesta, daca este castigat sau pierdut. Cea mai buna strategie de mizare va fi aleasa depinzand de atitudinea de a face profit si de asumare a riscurilor a fiecarui parior.

      Pronosticurile de succes sunt bazate pe cativa factori, incluzand analize statistice, factori motivationali si psihologici, stiri despre echipe, accidentari, suspendari si forma recenta. Prin cateva calcule simple, analizand performanta gazdelor si a oaspetilor putem afla, in mare, sansele fiecarui rezultat posibil.

      Presupunem un meci intre FC Brugges si Lokeren, Brugges are 10 meciuri jucate pe teren propriu in care a obtinut 7 victorii, 2 egaluri si 1 infrangere, Lokeren a jucat tot 10 meciuri dar in deplasare unde a obtinut 1 victorie, 3 egaluri si 6 infrangeri.

Brugges : V = 7 ; E = 2 ; I = 1
Lokeren : V = 1 ; E = 3 ; I = 6

Victorie Brugge : 7 + 6 = 13 din 20 => 100 : 20 x 13 = 5 x 13 = 65%
Egalitate : 2 + 3 = 5 din 20 => 100 : 20 x 5 = 5 x 5 = 25%
Victorie Lokeren : 1 + 1 = 2 din 20 => 100 : 20 x 2 = 5 x 2 = 10%

Transformam rezultatele obtinute in cote prin formula prezentata mai sus, vom avea:

1 = 1.54 ; X = 4.00 ; 2 = 10.00

Bineinteles ca nu este atat de simplu. Daca ar fi fost atat de usor sa alegi rezultatele, agentiile de pariuri ar fi dat faliment. 

Astept unele pareri si comentarii cu privire la acest articol !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu