StirileRoyal

The Gamblers Heaven!

miercuri, 22 decembrie 2010
Online poker

Desi prin prevederile ordonantei de urgenta care a intrat in vigoare recent s-au tras de catre unii anumite concluzii cum ca pokerul online va fi interzis in Romania, situatia nu e asa de neagra precum pare.

Din mai multe motive care sunt expuse detaliat in acest articol, Guvernul Romaniei NU A INTERZIS si NU POATE INTERZICE POKERUL ONLINE !

In articolul 23, alineatul 2, litera a din OUG 77/2009 se specifica ca organizarea de jocuri de noroc prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet sau intranet constituie infractiune, adica, altfel spus, organizarea de astfel de jocuri este interzisa.

In primul rand, textul se refera doar la organizarea jocurilor de poker, in ordonanta neexistand nici o prevedere prin care jucatorilor li se interzice sa joace poker online. Astfel, un jucator din Romania poate sa joace poker online, acesta neputand fi condamnat in lipsa unei prevederi legale exprese prin care sa i se interzica practicarea pokerului online.

Textul articolului 23 are si cateva precizari care deroga de la cenzura impusa in Art 23(2) a) astfel ca Art 23, alineatul 4 prevede ca nu constituie organizare de jocuri de noroc prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet sau intranet, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: a) activitatile se desfasoara de catre organizatorii de jocuri de noroc pe baza regulamentelor de joc aprobate si  sistemele de comunicare sunt utilizate strict de organizatori in vederea exploatarii jocurilor de noroc pentru care au fost autorizati sau faciliteaza numai comunicarea intre organizator si participanti.

Cum cea de-a doua conditie nu ridica probleme, camerele online de poker folosind strict soft-ul doar pentru organizarea jocurior de poker, s-ar putea ridica problema literii a), pe considerentul ca camerele de poker nu desfasoara jocurile de noroc pe baza regulamentelor de joc aprobate. Economia textului ne impune cateva precizari. Cum se poate pune problema la care regulamente de joc aprobate se refera prevederea, situatia poate fi interpretabila.

1) Camerele de poker online functioneaza pe baza unor regulamente de joc aprobate de catre statul care are jurisdictie in teritoriul in care persoana juridica (camera de poker in speta) isi are sediul. Astfel, prevederea din OUG s-ar putea sa nu ridice intrebari niciodata, daca prin normele metodologice se va stabili ca se afla in legalitate acele camere de poker care functioneaza pe baza unui regulament de joc aprobat de statul sub a carui jurisdictie se afla camera de poker.

2) In ipoteza lipsa unei norme metodologice precum cea enuntata mai sus, se poate just interpreta cum ca o camera de poker are nevoie de o autorizatie speciala pentru a putea organiza jocuri de poker la care sa participe jucatori romani. Cum actul normativ are o aplicabilitate teritoriala restransa doar la teritoriul Romaniei, e clar ca regulamentele de joc aprobate la care se regera textul sunt cele elaborate si aprobate de Guvernul Romaniei. Iar cum camerele de poker nu le au, implicit se afla in ilegalitate.

Insa este absurd sa crezi ca o camera de poker va putea fi trasa la raspundere, chiar daca intradevar intentia Guvernului de a interzice jocurile online de poker se va concretiza, statul roman neavand nici o competenta in a trage la raspundere o persoana juridica dintr-un stat tert, persoana juridica de sub jurisdictia statului respectiv ce se afla in legalitate. De altfel, trebuie sa observam ca Art 23 luat ut singuli este efectiv si total lipsit de aplicabilitate, tocmai din motivele expuse in acest paragraf. Facand o mica paranteza si luand situatia prin analogie, situatia ar fi exact aceasi daca, spre exemplu, un cetatean dintr-un stat A ar fi condamnat de o instanta de pe teritoriul si sub jurisdictia statului B, pentru ca i-a trimis vecinului sau de peste granita, la cererea acestuia o sticla de vin, in conditiile in care in statul B este interzisa vanzarea de sticle de vin, insa nu si consumarea acestora.

Nu trebuie sa ai pregatire juridica pentru a observa ca, in exemplul de mai sus, cel din statul A, transmitatorul unei sticle de vin, NU VA PUTEA FI TRAS LA RASPUNDERE pentru fapta sa, deoarece statul B nu are absolut nici o jurisdictie si nici o prerogativa de a influenta cadrul normativ al statului A. De altfel, aceasta tine de suveranitatea fiecarui stat, o astfel de situatie fiind imposibila. Efectele actelor normative se aplica tuturor persoanelor de pe raza statului emitent, fara a fi posibila extinderea efectelor peste limitele teritoriale ale statului emitent. Exemplul de mai sus e o copie fidela a situatiei in care ne aflam, transmitatorul sticlei de vin fiind camera de poker, iar clientul din exemplu fiind internautul care joaca pe camera de poker respectiva.

Astfel se prezinta situatia actuala din poker, poker-ul online NU ESTE INTERZIS, cel putin nu inca. Fara alte prevederi legale nu va putem oferi o analiza detaliata, insa in scenariul cel mai sumbru posibil, in care Guvernul sau Parlamentul ar dori radierea jocurilor de 'noroc' online, si chiar ar adopta un act normativ in care s-ar prevede expres ca 'cetatenilor romani le sunt interzise desfasurarea, organizarea sau PARTICIPAREA la jocuri de noroc, indiferent cine si unde le organizeaza' aceasta prevedere normativa tot ar fi lipsita de efecte. Altfel spus, nici Guvernul si nici Parlamentul, chiar daca ar vea, NU AR PUTEA INTERZICE POKERUL ONLINE. Desi afirmatia ar putea parea ireala celor care nu au cunostiinte juridice, concluzia este pe atat de clara pe cat sunt si de simple motivele si principiile de drept din care aceasta rezulta.

Statul roman, prin aderarea la Comunitatile Europene si intrand in Uniunea Europeana a renuntat la anumite atribute de suveranitate, transmitandu-le Uniunii. Ceea ce ne intereseaza direct sunt prevederile articolului 148, alineatul 2 din Constitutia Romaniei, republicata : 'Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu (n.r. - regulamentele, deciziile si directivele UE) au PRIORITATE fata de dispozitiile contrare din legile interne'. Adica, sintetizand, Uniunea Europeana poate sa adopte acte normative ce sunt obligatorii fata de statele mebre. Daca statul membru UE adopta un act care contravine dreptului comunitar, actul respectiv nu are nici o valoare, tocmai datorita principiului aplicarii prioritare a dreptului comunitar, principiu ce era aplicabil chiar daca nu era inscris in Constitutia Romaniei, actul normativ cu cea mai mare forta juridica. Cu atat mai mult trebuie ca statele mebre sa respecte tratatele UE, fiindca un tratat nu poate intra in vigoare decat dupa ce a fost ratificat de toate statele membre, astfel ca prin ratificare, tratatul si efectele acestuia sunt acceptate in mod direct de statul membru.

Uniunea Europeana a fost creata pentru a facilita liberul schimb si libera circulatia a marfurilor si capitalurilor intre statele ei membre si de a crea o piata interna comuna, lipsita de taxe pentru furnizarea de produse si servicii intre statele membre. Aceste principii sunt enuntate in Tratatul de la Maastrich, cunoscut sub numele de Tratatul privind infiintarea Uniunii Europene. Iar daca s-ar adopta un act prin care s-ar interzice poker-ul online, acesta ar incalca flagrant acest tratat. Concluzia incalcarii tratatului nu am tras-o noi, ci organele Uniunii, iar pentru o mai detaliata abordare a problemei dati click aici.

Mai mult, in ipoteza in care nu am fi in Uniunea Europeana, iar cele scrise mai sus ar fi lipsite de aplicabilitate, caci dreptul comunitar nu ar mai avea efect pe teritoriul tarii, cei din Guvern si Parlament risca tot sa nu isi atinga scopul de a interzice jocurile online, daca aceasta s-ar vrea, deoarece jucatorii de poker online pot face retrageri prin Moneybookers, PayPal sau alti astfel de 'intermediari', sumele retrase de pe acestea urmand a aparea in cont ca fiind trimise de Moneybookers sau Paypal, nicidecum de camera de poker, controlul provenientei reale a banilor fiind extrem de greu de facut de catre organele abilitate ale statului.

Situatia se prezinta destul de simplu, dupa cum am scris si mai sus pokerul nu este interzis. Cel mai probabil prevederile din OUG 77/2009 au menirea de a controla organizarea si acordarea de licente pentru persoanele juridice romane, neintentionandu-se a se atinge jucatorii de poker sau camerele online. Iar prin cele scrise mai sus, speram ca v-am lamurit destul de clar ca chiar daca s-ar dori, pokerul online nu poate fi interzis. In curand, vor aparea normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta, norme metodologice ce vor determina exact ceea ce este permis si ceea ce este interzis, clarificand total faptul ca pokerul online nu va fi interzis, speram noi.

Spre final mi-am permis sa atasez un mic videoclip acestui post !  


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu