StirileRoyal

The Gamblers Heaven!

vineri, 11 februarie 2011

”Citește cu atenție prospectul”. E o indicație pe care o vedem la finalul fiecărei reclame pentru vreun medicament. Numai că în urmă cu șapte ani, pe prospectul unui anumit medicament pentru Parkinson nu scria că efect advers ar putea fi tulburarea personalității în asemenea măsură cât să constituie un caz total inedit în medicina modernă.

Ceea ce s-a întâmplat în localitatea franceză Nantes este absolut uluitor. Didier Jambart, un fost consilier local al orașului, căsătorit și având doi copii, a dat în judecată producătorul de medicamente GlaxoSmithKline, susținând că ReQuip, un produs folosit în tratamentul bolnavilor de Parkinson, i-a provocat schimbări majore de comportament și personalitate.

Francezul în vârstă de 51 de ani a devenit un obișnuit al cazinourilor și al jocurilor de noroc online, a cheltuit o avere și a înregistrat datorii de 130.000 euro, s-a travestit și a avut mai multe relații sexuale cu bărbați în perioada tratamentului.

În 2003 când a început să folosească medicamentul, Jambart susține că a început să aibă niște deviații bizare. ”Căutam partide sexuale cu bărbați și m-am expus în tot felul de ipostaze pe internet. Cei din jurul meu nu înțelegeau ce mi se întâmplă”, a povestit acesta în presa franceză, relatând și că a vândut jucăriile copiilor săi pentru a putea să își întrețină pasiunile apărute peste noapte. Simptomele acestuia s-au agravat când i-a fost crescut dozajul și au dispărut în 2005, când a încetat tratamentul. ”Eram o familie respectată în comunitate, acum suntem proscriși”, a remarcat cu amărăciune Jambart, care a avut în acea perioadă nu mai puțin de opt tentative de suicid.

Avocații fostului consilier local din Nantes susțin că efectele adverse provocate de medicament au fost cunoscute de multă vreme, însă abia din 2006 au fost incluse în prospect avertismente și mențiuni speciale. De cealaltă parte, compania producătoare susține că pot să existe cazuri extrem de rare în care să apară efecte adverse bizare datorită faptului că ReQuip este un medicament bazat pe dopamină (hormon cu efecte majore în comportamentul indivizilor). Jacqueline Houdayer, președintele asociației de întrajutorare a pacienților, a luat însă atitudine în acest caz și susține că sunt peste o sută de pacienți care au raportat probleme similare după ce s-au tratat de Parkinson prin aceleași metode ca și Didier Jambart.

Francezul cere acum despăgubiri de 450.000 euro. Verdictul se va da în 24 Martie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu