StirileRoyal

The Gamblers Heaven!

duminică, 14 noiembrie 2010
A-B


Acţiune - (1) Oportunitatea de a acţiona. Dacă un jucător pare a nu fi conştient că este rândul sau, dealerul va spune "E rândul tău". (2) Pariuri şi plusări "Dacă o a treia carte de pică apare pe masă şi există multă acţiune, e de presupus că cineva tocmai a făcut o culoare."

Ante - O fracţiune dintr-un pariu, obligatorie pentru fiecare jucător participant la o mână, cu scopul de a crea un pot iniţial. Cele mai multe jocuri de tip holdem nu au ante. În aceste jocuri se folosesc blind-uri pentru a crea un pot iniţial.

All-In - A paria toate jetoanele disponibile în timpul unei mâini. Jucătorii nu pot folosi bani suplimentari în timpul unei mâini, ci doar banii cu care au început mâna respectivă. Dacă pariază toată suma disponibilă, dar mâna nu s-a încheiat, un pot secundar se va crea, asupra căruia el nu va avea nici un drept. Totuşi, poate câştiga potul principal, la care a contribuit. Exemplu: "Ce păcat... A făcut careu împotriva celui mai mare full posibil, dar a ajuns all-in de la al doilea pariu."

Backdoor - Acţiunea de nimeri atât turnul, cât şi riverul, pentru a face o mână câştigătoare. De exemplu, să presupunem ca ai A -7. Flopul este A -6-4. Faci un pariu şi eşti plătit. Turnul este 10, şi toată lumea face check, iar riverul este J. Tocmai ai făcut o culoare "backdoor". Consultă şi definiţia termenului "runner".

Bad Beat - Faptul ca o mână care era mult favorită să piardă în faţa unei mâini mult mai slabe. Termenul este în general folosit pentru a sugera că jucătorul care a câştigat mâna nu ar fi trebuit să se afle în pot, şi doar cu foarte mult noroc a reuşit să prindă singura carte din pachet care l-ar fi făcut câştigător. Nu îţi vom da nici un exemplu; vei auzi extrem de multe în timp.

Big Blind - Cel mai mare dintre cele două pariuri forţate (blinds), care se foloseşte în jocurile de tip holdem.

Big Blind-ul este în mod normal egal cu un pariu iniţial. Consultă şi definiţiile "blind" şi "small blind."

Blank - O carte comună care nu pare să influenţeze cu nimic acţiunea de până atunci. Dacă flop-ul este A-J-10 , atunci turnul 2 este considerat un blank. Pe de altă parte însă, 2nu este un blank, pentru că această carte pune teri cărţi de aceeaşi culoare pe masă, deci cineva ar putea avea culoare în acest moment.

Blind - Un pariu forţat, făcut de unul sau mai mulţi jucători, înainte de a se împărţi cărţile. În mod obişnuit,
blind-urile sunt plătite de jucătorii aflaţi imediat în stânga butonului. Consultă şi definiţia "live blind."

Masă - Toate cărţile comune într-un joc de tip holdem. Altfel spus, flopul, turnul şi riverul, luate împreună. Exemplu: "Nu exista nici o inimă roşie pe masă."

Bottom Pair (pereche mică) - o pereche care foloseşte cea mai mică dintre cărţile de pe masă. Dacă ai de exemplu A -6, iar flopul este К-10-6, în acest moment ai bottom pair.

A arde - A pune deoparte cartea cea mai de sus din pachet, cu faţa în jos. Acest lucru se face înaintea oricărei runde de pariere care necesită o nouă carte comună. Este o măsură de securitate, pentru ca nici un jucător să nu poată recunoaşte sau trage cu ochiul la următoarea carte.

Button - Un mic disc de plastic, care indică cine este dealerul virtual. Termenul este de asemenea folosit şi pentru a indica jucătorul care se află în poziţia dealerului virtual. Exemplu: "Butonul a plusat."


  C-D


A cumpăra - (1) În expresia "A cumpăra potul". A face o cacialma, sperând să "cumpere" potul fără a fi plătit. (2) În expresia "A cumpăra butonul". A face un pariu sau o plusare, sperând ca jucătorii aflaţi între ta şi buton, inclusiv butonul, să renunţe la mână, dându-ţi astfel posibilitatea de a acţiona ultimul la următoarele runde de pariere.
 
Call – A plăti. A contribui la pot cu o sumă egală cu ultimul pariu sau ultima plusare.   

Calling Station – Un jucător slab şi pasiv care plăteşte foarte multe bet-uri şi plusări, dar nu face el însuşi plusări, dar nici nu renunţă uşor la mâini. Aceste este genul de jucător cu care este bine să joci.

Cap – A face ultimul pariu permis într-o anumită rundă de pariere. În mod obişnuit asta înseamnă la a treia sau a patra plusare. Dealerii din California mai folosesc termenii "Capitola" sau "Cappuccino."

Case – Ultima carte de un anumit rang din pachet. Exemplu: "Flopul a fost J-8-3. Eu aveam în mână o pereche de valeţi, iar el o pereche de optari. Iar apoi ultimul optar (case 8) din pachet a venit pe river şi am pierdut."

Pot principal – Primul pot creat în timpul unei mâini de poker.

Check – Acţiunea de a NU paria, cu păstrarea opţiunii de a plăti sau a plusa un bet ulterior în aceeaşi rundă de pariere. Este echivalentul unui pariu nul.

Check Raise – Acţiunea de a face check pentru ca apoi jucătorul în cauză să facă o plusare dacă cineva face un pariu. Din când în când e posibil să auzi de la unii jucători că acest lucru nu este considerat moral în poker. Acest lucru nu este adevărat. Aproape toate cazinourile din lume permit această acţiune, care este o importantă armă strategică. Este de o importanţă deosebită în low-limit holdem, unde este nevoie de metode puternice pentru a elimina din adversari atunci când ai o mână bună.

Cold Call – Acţiunea de a plăti mai mult de un pariu printr-o singură acţiune. De exemplu, să presupunem că primul jucător după big blind face o plusare. Acum orice jucător va trebui să plătească două pariuri în acelaşi timp. Acest lucru este diferit de acţiunea a plăti doua pariuri în succesiune.

Come Hand – o mână de tip draw, care are nevoie de o altă carte pentru a alcătui o mână câştigătoare (termen provenit probabil din craps).

Cărţi comune – Cărţi care sunt aşezate cu faţa în sus în mijlocul mesei şi pe care orice jucător le poate folosi. Se folosesc în jocuri cum ar fi Holdem sau Omaha. Li se mai spune de asemenea şi "masa" sau "board" în limba engleză.

Mână completată – O mână care este definită de toate cele 5 cărţi – o chintă, o culoare, un full sau o chintă roială.

Conector – O mână de start în Holdem în care diferenţa între rangurile cărţilor componente este de 1. Exemple: KQs, 76.

Counterfeit – Acţiunea de scădere a valorii unei mâini din cauză cărţilor care au apărut pe masă. Exemplu: Ai în mână 78 şi flopul este 9-T-J, Deci ai o chintă. Turnul este un 8. Această carte ţi-a anulat oarecum mâna (counterfeited) şi a făcut-o aproape fără valoare.

Crack – A bate o anumită mână, de obicei o mână puternică. Cel mai des acest termen se aplică la aşi. "Este a treia oară azi când îmi sunt învinşi aşii (cracked aces)".

Cripple – În expresia "to cripple the deck." Înseamnă că ai toate sau aproape toate cărţile de care cineva ar avea nevoie pentru a forma o mână folosind cărţile comune. Dacă ai o pereche de popi, şi ceilalţi doi popi apar pe flop, se spune că ai omorât jocul ("cripple the deck").

Dealer – Este jucătorul care, practic sau virtual, împarte cărţile. Când un dealer profesionist (la un cazinou) sau un dealer automat (online) este prezent, este necesar să se ştie care jucător ar fi împărţit cărţile dacă dealerul nu ar fi fost prezent, pentru a şti cine plăteşte blind-urile iniţiale. Acest lucru se face folosind un mic disc de plastic, numit buton, care circulă în sensul acelor de ceasornic, trecând la următorul jucător cu fiecare nou joc.

Dog – Termen scurt pentru "underdog", care înseamnă "cel cu foarte puţine şanse de a câştiga mâna".
Mână dominată – O mână care va pierde aproape sigur împotriva unei alte mâini care este jucată foarte des. De exemplu, K3 este dominată de KQ. Cu excepţia unor flop-uri rare (de exemplu 3-3-X, K-3-X), va pierde întotdeauna în faţa KQ.

Draw – O mână care încă nu e bună, dar care poate deveni cea mai bună, dacă anumite cărţi apar.
Exemplu: "Încă nu am o mână, sunt pe draw."

Draw Dead – Încercarea de a face o mână care, chiar dacă se va completa, nu va câştiga potul. De exemplu dacă eşti pe un draw la culoare, dar oponentul tău are deja un full, eşti "drawing dead". Bineînţeles că nu este o situaţie în care doreşti să e afli.



E-I


Equity (Echitate) – Reprezintă partea din pot la care "ai dreptul" în mod normal. Dacă de exemplul sunt 80 de dolari în pot iar tu ai 50% şanse să câştigi, atunci ai o echitate de 40 de dolari din acel pot. Termenul este puţin forţat, pentru că vei câştiga ori 80 de dolari ori nimic, dar este folosit pentru a da o estimare despre cât te poţi aştepta să câştigi pe termen lung.

Expectation - (1) Suma pe care te aştepţi să o câştigi în medie dacă iei o anumită acţiune. De exemplu să presupunem că plăteşti 10 dolari într-un pot de 50 de dolari cu o mână cu care ai 25% şanse de câştig. În 3 din 4 cazuri nu vei face mâna pe care o doreşti şi de fiecare dată vei pierde câte 10 dolari, pentru un minus total de 30 de dolari. A patra oară însă câştigi tot potul, adică 50 de dolari. Diferenţa dintre câştig şi pierdere pe parcursul acestor 4 mâini este de 20 de dolari, adică o medie de 5 dolari pe mână. Deci acţiunea de a plăti acei 10 dolari are un expectation, o valoare intrinsecă de 5 dolari. (2) Sume pe care te aştepţi că o câştigi la masa de poker într-o anumită perioadă de timp. De exemplu, dacă după 100 de ore de joc ai câştigat 527 de dolari, ai un expectation, te aştepţi să ai un câştig de 5,27 dolari pe oră. Bineînţeles, nu vei câştiga acea sumă în fiecare oră, dar este o măsura despre cât de mult te aştepţi să câştigi.

Extra Blind – Este un blind plătit de un jucător care tocmai intră în joc şi nu doreşte să aştepte până când blind-urile vor ajunge la el în mod natural. Consultă şi definiţiile "blind" şi "post."

Family Pot – Un pot în care toţi sau aproape toţi jucătorii au plătit înainte de flop.

Fast (rapid) – Folosit în expresia "play fast" (a juca rapid). Acţiunea de a juca o mână foarte agresiv, pariind şi plusând de fiecare dată. Exemplu: "Când ai un set din flop şi există posibilitatea unui draw la culoare, trebuie să joci rapid."

Favorite (Favorit) – O mână de poker care este favorită să câştige din punct de vedere statistic.

Flop – Primele trei cărţi comune care se aşează cu faţa în sus în jocuri ca holdem şi omaha.

Fold – A renunţa la mână şi la orice interes în potul curent.  

Foul – O mână care, pentru un motiv oarecare, nu mai poate fi jucată. Un jucător cu o mână foul nu mai poate emite pretenţii asupra nici unei porţiuni din pot. Exemplu: "După flop avea trei cărţi în mână, aşa că dealer-ul i-a declarat mână nulă (foul).
 
Free Card – În traducere "Carte gratuită". Reprezintă un turn sau un river pentru care nu trebuie să plăteşti nimic din cauză modului în care s-a desfăşurat mâna până aici sau din cauza reputaţiei tale la masa de joc. De exemplu, dacă eşti în poziţia butonului şi faci  plusare cu un draw la culoare, oponenţii tăi s-ar putea să facă check pe turn. Pe turn, dacă faci culoare poţi paria. Dacă însă nu faci culoare pe turn, poţi alege să faci check, şi astfel veyi riverul gratis.

Free Roll – Se spune că un jucător are ocazia unui free roll atunci când poate câştiga un pot pe care în mod sigur nu îl poate pierde, pentru că momentan este la egalitate cu un alt jucător. De exemplu, să presupunem că ai în mână A-Q iar oponentul tău are A-Q. Flopul este Q -5-T . În acest moment sunteţi la egalitate, dar tu ai ocazia unui freeroll, pentru că poţi câştiga întregul pot, spre deosebire de oponentul tău. Dacă nu va mai veni nici o treflă, vei împărţi potul, dacă însă va veni o treflă vei câştiga întregul pot.

Gutshot Straight – Este o chintă (straight) care s-a completat folosind o altă carte decât cele două capete. De exemplu dacă ai 9-8 , iar flopul este 7-5 -2, vei completa o chinta gutshot dacă turnul va fi 6 .

Heads Up – Un pot în care există doar doi jucători. Exemplu: "La turn eram deja heads up".

Hit (a lovi) – În expresia "m-a lovit flopul", Înseamnă că flopul ţi-a fost favorabil. Dacă ai de exemplu AK, iar flopul este K-7-2, flopul te-a lovit.

Hole Cards – Cărţile care se împart cu faţa în jos fiecărui jucător. Expresia se foloseşte cel mai des pentru a descrie cărţile unui jucător în Holdem sau Omaha.

House (Casa) – Locaţia/Cazinoul/etc. unde are loc jocul. Exemplu: "Cei 2 dolari pe care îi pui din buton merg la casă.."

Implied Odds – Pot odds care nu există la momentul actual, dar care pot fi incluse în calculele tale datorită pariurilor viitoare, pe care le vei câştiga dacă vei avea mâna cea mai bună. De exemplu, ai putea plăti pentru un draw la culoare pe turn chiar dacă nu ai pot odds de 4:1 (care sunt şansele tale de a face culoare), dacă eşto sigur că mai poţi câştiga cel puţin un pariu pe river dacă vei face culoare.

Inside Straight Draw (Draw la chintă înăuntru) – Încercarea de a face o chintă cu o carte care nu este una din cele două capete. De exemplu, dacă ai 9-5 cu un flop 2-7-6, vei face o chintă cu orice 8 (carte care nu este unul dintre capetele chintei). Această situaţi mai poartă şi numele de gutshot straight draw.


J-O


Jackpot – Un bonus special care este plătit pierzătorului unei mâini dacă acesta pierde cu o mână foarte tare. În Holdem, mână câştigătoare trebuie să fie de obicei cel puţin un full de aşi. În unele cazinouri mari din California, jackpoturile pot ajunge la peste $50.000. Bineînţeles, aceşti bani se strâng din rake.

Kicker – O carte neîmperecheată care se foloseşte pentru a determină care dintre două mâini cu valoare apropiată este de fapt cea mai bună. De exemplu să presupunem că ai AK iar oponentul tău are AQ. Dacă va veni un as pe flop, amândoi aveţi o pereche de aşi, dar tu ai un kicker mai mare. Kickerii pot avea o foarte mare importanţă în Holdem.

Live Blind – Un pariu forţat, făcut de unul sau mai mulţi jucători, înainte de a se împărţi cărţile. Cuvântul "live" denotă faptul că jucătorul respectiv mai are încă opţiunea de a plusa când va veni rândul lui să acţioneze.

Maniac – Un jucător care face pariuri, plusări şi blufuri într-un mod foarte agresiv. Un maniac adevărat nu este un jucător bun. Totuşi, jucătorii care se comportă ocazional ca un maniac pentru a-şi descumpăni adversarii sunt foarte periculoşi.

Muck – Teancul de cărţi aruncate şi arse din faţa dealerului. Exemplu: "Cartea sa a atins cărţile din muck, aşa că dealerul i-a declarat cartea nulă, chiar dacă el ar fi vrut să joace mai departe." Se foloseşte şi ca un verb, reprezentând faptul că un jucător şi-a aruncat cărţile fără să le arate nimănui.  

No-Limit – O versiune de poker în care un jucător poate paria orice sumă pe care o are disponibilă înainte de începerea mâinii. Este o variantă foarte diferită de limit poker. Una dintre cele mai bune cărţi de no limit este Super System a lui Doyle Brunson.
 
Nuts – Cea mai bună mână posibilă, luând în considerare masa. Dacă masa arată K-J-T-4-2, atunci A-X reprezintă nuts. Termenul mai este folosit şi pentru mâinile cele mai bune dintr-o anumită categorie, chiar daca acea mână nu este cea mai bună mână posibilă. Pentru exemplul de mai sus, cineva cu A-Q ar avea "chintă nuts", adică cea mai bună chintă posibilă.

Offsuit – O mână de holdem în care cele două cărţi sunt de culori diferite.

One-Gap – O mână de holdem în care diferenţa rangurilor celor două cărţi este de 2. Exemple: J9s, 64.

Open-Ended Straight Draw (Draw de chintă la capete) – Încercarea de a face o chintă cu oricare din cărţile de la capete. De exemplu, dacă ai 9-8 cu un flop 2-7-6, poţi face o chintă ori cu un 10 (6-7-8-9-10), ori cu un 5 (5-6-7-8-9). O expresia alternativă pentru aceeaşi situaţie este "up and down straight draw (draw la chinta sus şi jos)".

Out – O carte care îţi va transforma mână într-una câştigătoare. De obicei este folosit la plural, outs. Exemplu: "Voi face o culoarea cu orice inimă neagră, deci am 9 outs."
Outrun – A învinge pe cineva care era la conducere iniţial. Exemplu: "Susie mi-a bătut (outran) setul când a făcut culoare pe river."

Overcall – A plăti un pariu după ce unul sau mai mulţi jucători au plătit şi ei.

Overcard – O carte mai mare în rang decât orice carte de pe masă. De exemplu, dacă aveţi AQ iar flopul este J-7-3, nu aveţi nici o pereche, dar aveţi două overcards.

Overpair – O pereche formată din cărţile proprii (pocket pair) mai mare decât orice carte de pe masă. Dacă
ai QQ şi flopul este J-8-3, aveţi un overpair.


P-R

 
Pay Off (A plăti) – A plăti un pariu atunci când cel care pariază reprezintă o mână pe care nu o poţi bate, dar potul este suficient de mare pentru a justifica un call. Exemplu: "A jucat exact ca şi cum ar avea o culoare, dar a trebuit să-l plătesc (pay off) pentru că aveam top set."

Play the Board (A juca masa) – A face o mână în Holdem folosind toate cărţile de pe masă şi niciuna proprie. De exemplu, dacă ai 22, iar masa este 4-4-9-9-A (fără culoare posibilă), atunci trebuie să joci masa. Cea mai bună mână posibilă pe care o poţi face nu ia în considerare nici una din cărţile proprii. De menţionat că dacă joci masa şi există showdown, poţi doar împărţi potul cu ceilalţi jucători activi, însă îl poţi pierde dacă unul dintre ei nu joacă masa.

Pocket (Buzunar) – Cărţile proprii pe care le poţi vedea doar tu. De exemplu "pocket 6s" denotă faptul că ai doi şesari în mână.

Pocket Pair (Pereche în buzunar) – O mână de start în holdem alcătuită din două cărţi de acelaşi rang. Exemplu: "Am avut perechi pocket mari de 7 ori în prima oră."  

Post – A pune un blind. Este posibil să trebuiască să postezi un blind şi dacă îţi schimbi locul la masa de joc într-un mod care te face să eviţi blindurile. Exemplu: un jucător schimbă locul la masă în aşa fel încât s-a îndepărtat de blinduri. În acest caz trebuie să plătească un extra blind. Consultă şi definiţia "extra blind."

Pot-Limit – O versiune de poker în care un jucător poate paria cel mult valoarea potului din acel moment. Ca şi no limit, este o variantă de poker foarte diferită de limit poker.

Pot Odds – Suma de bani din pot comparată cu sumă pe care trebuie să o plăteşti pentru a rămâne în mână. De exemplu, să presupunem că sunt 60 de dolari în pot. Cineva pariază 6 dolari, deci potul acum are 66 de dolari. Te costa 6 dolari să plăteşti, deci ai pot odds de 11:1. Dacă şansa de a avea cea mai bună mână la sfârşit este de cel puţin 1 din 12, ar trebui să plăteşti. Pot odds se aplică şi la mâinile de tip draw. De exemplu, să presupunem că ai un draw la culoare şi mai este o carte de venit. În acest caz ai aproximat o şansă din 5 pentru a face culoare (se spune că eşti underdog 4:1). Dacă trebuie să plăteşti un pariu de 8 dolari, atunci potul trebuie să fie de cel puţin 32 de dolari pentru a face acest call corect.

Price (Preţ) – Valoarea pot odds pe care o ai pentru un draw sau un call obişnuit. Exemplu: "Potul îmi oferea un preţ bun, aşa că am rămas în joc cu chinta mea gutshot."

Protect (A proteja) - (1) A avea ceva peste cărţile proprii pentru a le proteja. Acest lucru previne descalificarea mâinii tale de către dealer din diverse motive. (2) Acţiunea de a investi mai mulţi bani în pot pentru a proteja nişte bani pe care deja i-aţi pus în pot. Exemplu: "Întotdeauna îşi protejează blindurile, indiferent de cărţile pe care le are."

Quads - Careu

Ragged – Un flop sau o masă care nu pare să ajute pe nimeni prea mult, în general alcătuită din cărţi de valoare mică. De exemplu un flop J -6-2pare a fi un flop ragged.

Rainbow (Curcubeu) – Un flop care conţine trei culori diferite, deci nu se poate completa o culoare pe turn. Poate de asemenea reprezenta o masă completă de cinci cărţi în care nu există trei cărţi de aceeaşi culoare, deci o culoare nu este posibilă.

Raise (A plusa) – A mări valoare pariului curent.

Rake – O sumă de bani care se ia din fiecare pot de către dealer. Aceasta este taxa cazinoului pentru jocul oferit.

Rank (Rang) – Valoare numerică a unei cărţi. Exemplu: 7, Popă

Represent (A reprezenta) – A juca ca şi cum ai avea o anumită mână. De exemplu, dacă ai plusat înainte de flop şi apoi ai plusat când un as a venit pe flop, reprezinţi cel puţin un as cu un kicker bun.

Ring Game – Un joc de poker obişnuit, spre deosebire de un turneu. Se mai foloseşte şi expresia "joc live", pentru că sumele pariate sunt bani adevăraţi şi nu jetoane de turneu.

River – A cincea şi ultima carte comună în Holdem. I se mai spune şi "A cincea stradă".  

Rock (Stâncă) – Un jucător care joacă foarte tight şi nu foarte creativ. Plusează doar cu cele mai bune mâini. Un jucător rock veritabil este foarte predictibil: Dacă va plusa la sfârşit poţi arunca aproape orice mână în afară de nuts.
 
Runner – Folosit în expresia "runner-runner", pentru a descrie o situaţie în care o mână a câştigat când atât turnul, cât şi riverul, au fost cărţi care au contribuit la mâna respectivă. Exemplu: "A făcut o culoare runner-runner pe turn şi river." Consultă şi definiţia termenului "backdoor".




S


Scare Card – O carte care poate transforma cea mai bună carte într-o mână fără valoare. Dacă ai de exemplu T -8 iar flopul este Q-9 , aproape sigur ai cea mai bună mână. Dacă însă turnul este T (scare card) e foarte probabil că altcineva are acum o mână mai bună.
Second Pair (A doua pereche) – o pereche care foloseşte a doua dintre cărţile din flop, ca rang. Dacă ai de exemplu A -10, iar flopul este K-T-6, în acest moment ai second pair. Consultă şi definiţia "Top pair".

Sell (A vinde) – Folosit în expresia "a vinde o mână". Într-un joc cu limită de pariere variabilă (no limit, pot limit sau alte structuri) înseamnă să nu pariezi maximul posibil când ai o mână foarte puternică, pentru a fi plătit de jucători care altfel ar fi renunţat la mână.

Semi-Bluff – Un concept foarte puternic, discutat prima data de David Sklansky. Este un pariu sau o plusare care speri să nu fie plătit, dar poţi câştiga mână chiar dacă eşti plătit. Un semi-bluff poate fi corect atunci când a paria pentru valoarea (value bet) nu ar fi corect, când un bluff veritabil nu ar fi corect, dar combinaţia dintre ele două poate fi cu expectation pozitiv. Exemplu: Ai K-Q, iar flopul este T-5 -J. Dacă pariezi acum, faci un semi-bluff. Foarte probabil nu aveai cea mai bună mână în acest moment, şi ai dori ca oponenţii să renunţe acum. Cu toate acestea, dacă eşti plătit, poţi să îţi îmbunătăţeşti mâna şi să câştigi.

Set – 3 cărţi de acelaşi rang, când ai două dintre ele în mână, iar a treia este pe masă.

Short Stack (Stack mic) – Un număr de jetoane foarte mic în comparaţie cu ceilalţi jucători de la masă. Dacă ai 10 dolari, iar ceilalţi jucători au cel puţin 100, eşti short stack.

Showdown – Etapa în care jucătorii rămaşi în joc îşi întorc cărţile pe faţă pentru a determina cine are cea mai bună mână. Bineînţeles, dacă există un pariu sau o plusare care nu au fost plătite, nu exist showdown.

Side Pot (Pot Secundar) – Un pot în care unul sau mai mulţi jucători nu au interes, pentru că nu mai pot contribui la el. Exemplu: Al pariază 6 dolari, Beth plăteşte cei 6 dolari, la fel ca şi Carl, dar Carl are doar 2 dolari. Un pot secundar de 8 dolari (8 = (6-2)*2) este creat, pot pentru care concurează doar Al şi Beth. Carl poate totuşi concura pentru potul principal (main pot, center pot), în care a contribuit cu ultimii săi 2 dolari.

Slow Play – A juca o mână puternică în mod pasiv, pentru a încuraja jucătorii să rămână în pot.

Small Blind – Cel mai mic dintre cele două pariuri forţate (blinds), care se foloseşte în jocurile de tip holdem. În mod normal, un small blind este între treime şi două treimi din pariurile din prima rundă de pariere. Consultaţi şi definiţiile "blind" şi "big blind."

Smooth Call - A plăti. Un smooth call presupune de multe ori că jucătorul în cauză face slow play la o mână puternică. Exemplu: "Am făcut culoarea nuts din flop, dar am făcut apoi doar smooth call la pariul celui din faţa mea, pentru a nu scoate pe nimeni din pot."

Split Pot (Pot Împărţit) – Un pot care este împărţit de doi sau mai mulţi jucători pentru că au mâini identice.

Split Two Pair (Două perechi împărţite) – O mână de tip două perechi în care fiecare dintre cărţile din mână este dublată de o carte de pe masă. Exemplu: ai 9-T, iar flopul este T-9-5. În acest caz ai două perechi split, spre deosebire de celălalt caz, când foloseşti o pereche de pe masă. Exemplu: ai 9-T, iar flopul este 9-5-5.

Spread-limit – O structură de pariere în care se poate paria orice sumă din mai multe disponibile în fiecare rundă de pariere. Un exemplu tipic este 2-6 dolari, unde se poate paria o sumă între 2 şi 6 dolari în orice rundă de pariere.

Straddle – Un extra blind opţional, făcut în mod obişnuit de jucătorul din stânga big blindului, de două ori mai mare decât big blindul. Acest blind este de fapt un raise, şi obligă orice jucător care vrea sa joace să plătească două pariuri. De asemenea, cel care a făcut straddle acţionează ultimul înainte de flop, şi mai poate plusa.

String Bet – Un bet (sau de obicei o plusare) în care un jucător nu pune în acelaşi timp toate jetoanele în joc, printr-o singură mişcare. În afara cazului în care declară verbal plusarea, poate fi obligat să renunţe la plusare şi astfel poate doar plăti pariul. Acest lucru previne un comportament imoral în care cineva pune destui bani pentru a plăti un pariu, observă reacţia jucătorului care a făcut pariul, şi apoi mai adaugă bani pentru a plusa.

Structured (Structurat) – Defineşte modul de pariere din jocurile de poker limit. Definiţia tipică a unui joc de holdem structurat este o sumă fixă pentru pariuri şi plusări înainte de flop, şi de două ori acea sumă pentru pariurile de pe turn şi river. Exemplu: un joc structurat 2/4 limit holdem: pariurile şi plusările sunt de 2 dolari înainte de flop şi pe flop, iar pe turn şi river sunt de 4 dolari.
 
Suited - O mână de start în Holdem în care cele două cărţi au aceeaşi culoare. Exemplu: "Aveam în mână 86s, adică 8 şi 6 de aceeaşi culoare".


T-Z


Table Stakes – O regulă care presupune că nu poţi adăuga bani la masă pe parcursul mâinii. Poţi folosi în timpul unei mâini doar banii pe care îi aveai pe masă la începutul ei. Dacă pariezi toată suma disponibilă, dar mâna nu s-a încheiat, un pot secundar se va crea, asupra căruia vei avea nici un drept. Toate jocurile de poker de cazinou se joacă aplicând această regulă. Uneori regula stipulează şi faptul că nu poţi retrage bani de pe masă în timpul jocului.  

Tell – O indicaţie comportamentală pe care un jucător o transmite în mod inconştient altor jucători despre valoare mâinii sale.

Tilt – Acţiunea de a juca fără raţiune, sub impulsul emoţiilor. Se spune că un jucător este în tilt dacă joacă de exemplu prea multe mâini, dacă încearcă blufuri foarte mari, dacă plusează cu mâini slabe etc.

Time (Timp) – (1) O cerere a unui jucător de a întrerupe jocul cât timp se gândeşte ce va face. Dacă un jucător nu face această cerere şi există mulţi jucători activi după el, dealerul îi poate declara mâna nulă. (2) O sumă de bani colectată de cazinou fie când sunteţi pe buton, fie o dată la jumătate de oră. Acesta este alt mod prin care cazinoul percepe taxă pentru asigurarea jocurilor (consultaţi şi definiţia pentru ("rake").

Toke (Bacşiş) – O mică sumă de bani, de obicei 50 de cenţi sau 1 dolar, care se dă dealerului de către câştigătorul mâinii. De foarte multe ori banii strânşi din acest toke reprezintă cea mai mare parte a veniturilor dealerilor.
 
Top Pair (Pereche mare) – o pereche care foloseşte cea mai mare dintre cărţile de pe masă. Dacă aveţi de exemplu A-Q, iar flopul este Q-T-6, în acest moment ai top pair. Consultă şi definiţia "Second pair".

Top Set – Cele mai mari 3 cărţi de acelaşi rang posibile. Exemplu: Ai T -T, iar flopul este T-8-9, Aici ai  top set.

Top Two – Două perechi, în care cărţile fiecare proprii au corespondent câte o carte de pe masă - cea mai mare carte şi următoarea, ca rang.

Top and Bottom – Două perechi, în care cărţile fiecare proprii au corespondent câte o carte de pe masă – cea mai mare şi cea mai mică.

Trips - Trei de-un fel.

Turn – A patra carte comună. I se mai spune şi "A patra stradă".

Under the Gun – Poziţia din care un jucător trebuie să acţioneze primul într-o rundă de pariere. De exemplu, dacă eşti la stânga big blindului, eşii under the gun înainte de flop.

Underdog – O mână care nu este favorită din punct de vedere matematic să câştige. De exemplu, dacă ai 2 cărţi de aceeaşi culoare în mână şi alte două apar pe flop, eştii un underdog 2:1 pentru completarea culorii până la river (adică ai o aproximativ şansă din 3, deci 33%, să faci culoare până la river). Consultă şi definiţia termenului "dog".

Value (Valoare) – Folosit în expresia "value bet", "pariu pentru valoare". Asta înseamnă că ai dori să fii plătit de oponenţii tăi, spre deosebire de un bluff. De obicei este făcut când ai cea mai bună mână. Totuşi poate fi făcut şi cu o mână de tip draw când, dacă există destui jucători care plătesc, acest joc poate fi profitabil (are un expectation pozitiv).

Variance – O măsură a modului în care evoluează banca (bankrollul) de care dispui. Aceasta nu este în mod obligatoriu o măsură a calităţii jocului tău. Totuşi, dacă această măsură este mare, variaţiile bankroll-ului tău vor fi mai mari.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu