StirileRoyal

The Gamblers Heaven!

duminică, 14 noiembrie 2010

Bluff-outs

Pentru un bun jucator de poker, bluffurile sunt un repertoriu esential. Pentru a face un bluff reusit trebuie sa stapanesti bine jocul de poker, sa fii un bun psiholog, sa ai imaginea potrivita la masa si, cel mai important, sa iti cunosti bine oponentul. Insa foarte important este cadrul si boardul pe care vreti sa il blufati. E riscant sa incerci un bluff fara pozitie sau cand sunt multi jucatori intr-un pot.
Trebuie subliniat ca uneori la masa de joc apar situatii care cersesc un bluff ,corecte chiar si din punct de vedere matematic. In cele de mai jos vom explicita conceptul de BLUFF OUTS, ce sunt acestea si cum trebuiesc exploatate situatiile respective
Ce sunt bluff outs ?
Bluffand, trebuie sa avem in calcul pot odds, outs-urile care ne pot imbunatatie mana precum si implied odds (adica restul fiselor adversarului care nu sunt in pot, si pe care speram sa i le luam adversarului/adversarilor in caz ca ne completam draw-ul)
Prin bluff outs intelegem acele carti, care, chiar daca nu ne imbunatatesc mana, ne pot ajuta sa castigam potul printr-un bluff, pe un board care sa-i dea adversarului impresia ca este mai slab decat noi.
Pentru a putea folosi aceste bluff outs profitabil e necesar sa va cunosteti bine adversarul. Daca aveti in fata un adversar loose, care joaca multe maini mediocre sau slabe este nerecomandat sa incercati sa il blufati. Ideal pentru noi, ar fi sa avem aceasta imagine pentru a putea profita la maxim. La fel de esential este sa va asteptati sa mai si pierdeti cateodata, sa constientizati faptul ca nu tot timpul puteti face un bluff reusit.

Pentru a intelege mai bine sistemul sa luam un exemplu.

Jucati la o masa cu blinduri 100/200,avem o imagine de jucator care joaca loose, dar calculat, toata lumea foldeaza pana la noi si dam limp din middle position cu 4h 6h. Un adversar solid, care a jucat doar maini bune da raise X3 BB, toata lumea foldeaza, noi dam call. Potul este de 1500 , iar adversarul nostru are dimensiunile stack-ului aproximativ egal cu al nostru, cam 30.000 de fise.
FLOPUL vine 6c 7h 8c. Avem o pereche de sesari si asteptam un 5 pentru o chinta , dam check iar adversarul nostru pariaza 1000. Platim deoarece implied odds-urile ne sunt total favorabile (platim 1000, si putem castiga ipotetic restul fiselor adversarului). Potul este de 3500.
TURN-ul este Qh, ceea ce ne da un draw la culoare. Dam iar check, iar adversarul nostru da un overbet de 7000. Stiind ca avem de a face cu un jucator solid, e foarte probabil dupa cum a jucat aceasta mana (raise pre-flop,bet pe flop, bet puternic pe turn pentru a-si apara mana si a ne face sa foldam) ca are o un overpair mare gen AA sau KK. Acum e timpul sa calculam.
Pot odds : trebuie sa platim 7000 pentru a castiga 10500 = 1.5
Outs : 3 cinciari + 2 sesari + 3 patrari + 9 inimi rosii = 17 outs din 46 de carti nevazute, adica 17 bune, 29 rele = 37 % sa ne vina o carte din cele 17 pe river.
 Chiar daca avem multe outs-uri in favoarea noastra, este neprofitabil sa platim. Si aici intervin bluff outs-urile, carti care chiar daca nu ajuta deloc mana noastra ar trebui sa ne aduca noua potul, bluffand pe river. Platim cele 7000 de fise, potul este de 17500.

RIVER

Ipotetic pe river poate veni una din cele 17 carti si restul de bluff-outs. Sa luam particularizat fiecare posibilitate. Reamintim, potul este de 17500.

Un 5 : am facut chinta. Putem incerca sa il ‘mulgem’ cu 5000 de fise, dar ideal ar fi un bet intre 9000 – 12000 de fise. Probleme ar putea exista daca adversarul ar avea un 9, dar ne asumam acest risc pe considerentul ca ar fi jucat probabil putin mai precaut o pereche de nouari.
Un 9 : alt scare-card pentru adversar, deoarece board-ul (ca si in cazul unui 5) ar avea 4 carti consecutive. Un bet intre 10000 – 12000 de fise ar fi indicat, sperand a nu fi platit.
Un 10 : exact ca si in cazul unui 9 aparut pe river, doar ca aceasta carte este mult mai volatila. De aceea las la stilul fiecaruia dintre voi daca doriti sa blufati aceasta carte sau nu. Daca alegeti sa blufati, pariati tot 12000 de fise, deoarece o suma mai mica n-ar putea avea acelasi efect.
O inima rosie : Deoarece este putin probabil ca adversarul sa creada ca am platit overbetul cu un backdoor flush draw, acum este momentul sa pariam aproximativ 15000 de fise. Fiind un jucator solid, conservator, analitic este foarte probabil ca adversarul sa miroasa un bluff fals si sa plateasca.
O trefla : Este cartea de care adversarului nostru ii este cel mai frica. Sa ne punem putin in pielea lui. A pariat o suma relativ rezonabila pe flop, a fost platit. Pe turn a fost platit iar. Este foarte plauzibil ca noi sa fi platit asteptand un draw la trefla. Tocmai de aceea recomand un bet de aproximativ 12.000 de fise.
Un 6 : avem 3 bucati. Recomand un bet de aproximativ 12.000 de fise, iar sansele ca adversarul sa plateasca sunt de 50%-50%.
Un 4 : doua perechi. Practic aceeasi situatie ca si atunci cand ar aparea un 6 pe river. Iar recomand un bet de aproximativ 12000 de fise cu aceleasi sanse de a fi platit.

Foarte important pentru a reusi bluffuri este de a paria aceeasi suma si atunci cand am completat draw-ul, dar si atunci cand l-am ratat. Astfel, adversarii nu isi vor putea da seama niciodata daca am completat sau ratat draw-ul.

Daca contabilizam toate cartile care ne-ar efectiv pe river, precum si ipoteticele bluff outs-urile rezulta 17 (outs efective) + 2 nouari + 2 decari + 11 trefle = 32 de carti din 46 ramase. Adica 32 bune, 14 rele = 70 % sa ne vina o carte ‘buna’. Adica o crestere de 33 de procente doar prin asa numitele ‘bluff outs’

Astfel , am aratat cum va puteti creste semnificativ sansele de a castiga prin bluff un pot frumusel, fara a face un bet mare, fara a va pune all-in si a va risca toate fisele. Insa trebuie sa va asteptati sa mai fiti si platit din cand in cand, insa pe termen lung, daca betul nu depaseste 2/3 din pot, va putem garanta ca veti iesi in profit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu